Z czym jeść kolendrę

Z czym jeść kolendrę

Kolendra to zioło o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, zatem pomaga zapobiegać wielu chorobom określanym mianem schorzeń cywilizacyjnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu oraz działać przeciwmiażdżycowo.

Zioła doniczkowe najlepiej smakują wówczas, gdy stanowią dodatek do surowych dań, a więc kanapek i sałatek. Tym samym bazylia sprawdzi się jako dodatek do kanapki z pomidorem a szczypiorek w doniczce do pasty jajecznej. Zioła można hodować w ogrodzie lub na balkonie. W okresie zimowym, w czasie przymrozków mogłyby nie przetrwać na świeżym powietrzu. Część ziół zimuje wtedy w gruncie. Pomimo sporych mrozów nie trzeba ich niczym przykrywać. Są w stanie przetrwać temperatury dosłownie do -25 stopni, a takie zdarzają się coraz rzadziej. Trzeba tylko pamiętać o tym, ażeby je obciąć tuż przy ziemi a wraz z wiosną zaczną im wyrastać nowe pędy. Tak jest w przypadku wieloletniego szczypiorku albo mięty ogrodowej. Inne zioła, takie jak bazylia i kolendra można hodować na parapecie. Wystarczy regularnie je podlewać. Zioła mają to do siebie, że nie potrzebują żadnego nawozu. Wystarczy podlewanie wodą z kranu. Bardzo ważne jest, żeby nie przelać doniczki. W takim przypadku korzenie rośliny mogą rozpocząć gnić. Zioła, choć uprawia się łatwo, dużo lepiej kupować w sprawdzonych źródłach. Sadzonki można nabyć w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Te kupione w supermarketach mogą być słabsze i nie rosnąć tak bardzo dobrze, jak nabyte u ogrodnika. W całości nie warto bawić się w hodowlę ziół od nasionka. Zwykle trwa to bardzo długo. Całkiem dobrze zakupić gotowe sadzonki i w tej samej chwili cieszyć się smakiem ziół. Niektórzy ludzie samodzielnie suszą zioła z ogrodu, by zimą dodawać je do potraw w nieco innej formie. To dość żmudny proces, w szczególności że zioła suszone można kupić w prawie każdym sklepie za nieduże środki finansowe. Niektórzy jednak mają na prawdę dużo satysfakcji z tego, że mogą we własnym zakresie przygotować zioła, więc suszą je na letnim słońcu a potem wysuszają a przy tym w piekarniku.

Zobacz także: zioła doniczkowe.

Back to Top